Felmérés és kalkuláció

Minden felújítás költségvetéssel kezdődik. Megalapozott terveket lehetetlen kialakítani, amíg nincs költségvetés.

A felmérés és az első kalkulációs vázlat díjmentes. 

Viszont a következő lépés, a kalkuláció folytatása, a KÖLTSÉGEK teljes összeírása már fizetős.

Egy szakmunkás egy napi bére, azaz húsz ezer Ft.

Ha megrendeléssé válik a költségvetés, akkor a költségvetéskészítés költsége belesimul a költségvetésbe, s megtérül. Ha mégsem velünk készül el, akkor mint független ellenőrző költségvetés keresi meg az árát.

Azzal kezdjük, hogy a lakásáról készül egy számítógépes modell. Ez a modell háromdimenziós. Rajta vannak a főbb méretek. Háromdimenziós pdf-ben küldöm a méretellenőrzés kérelmemet.

3d .pdf-példák:

A mellékelt .pdf-et le kell tölteni a saját számítógépünkre, s ott megnyitni Adobe Readerrel. Ha ettől eltér, csak fehér lapot lát, amikor megnyitja. Három dimenziós .pdf-eket a programok többségre nem tudja olvasni, csak az Adobe Readerre számíthat biztosan. Androidon vannak más programok, de azokat csak ezért kellene telepíteni. Adobe Readert meg egyébként is használjuk.

Az Ön költségvetésénél is a mennyiségeket a modellen mérem. A kijelölt terület, vagy hossz sárgával látszik, s a gép a ball felső sarokba kiírja, a sárgával kijelölt mennyiségek számszerűségét. (Hány m2, vagy méter?)

Ami sárga, az annyi mint balra fent kiírva.

A számokat excellben kezeljük. Három lapfülből az elsőn, az összesítésben bújik az az egy szám, ami a mennyi lesz a vége irányba mutat. A második oldalon a munkadíjak, a harmadik lapfülön az anyagok sorakoznak.

Bármelyik tételt törli vagy módosítja, a végösszeg is módosul azonnal.

Már a költségvetés vázlat is használható a döntések meghozatalához.

Az alapján már sok mindenről lehet dönteni. Számok nélkül semmiről sem lehet dönteni, pedig egy felújítás során számtalan döntést kell meghoznunk.

Kiemelten fontos döntés, döntések, hogy a különféle szakterületeken megkockáztatjunk az észszerű, költséghatékony megoldásokat, vagy ragaszkodunk az előírásokhoz. Ezt érdemes szakterületenként megvizsgálni, mert jelentősen eltérhet egymástól.

Hogy érthetőbb legyen egy példa: A villanyszerelés előírása a csövezés és merev vezetékek csőbe húzása, Wago kötőelemekkel kötve.

Ugyanakkor, a panelekben már gyárilag sem csöveztek. A betonban falkábeleknek hagytak hornyokat. Ezekbe telepítették az építők az alumínium falkábeleket.

A napi gyakorlatunk, cső nélkül közvetlen a vakolatba, sodrott rézvezetéket telepítünk. Miután több esetben láttam elégett Wago kötőelemeket, elégett forrasztásokat nem, így forrasztunk. Jó fajta retró megoldásnak tartom. Ha kérik, szívesen Wago-zunk. (Azzal egyszerűbb dolgozni.)

Ugyanilyen dilemmákon kell átjutnunk a parkettától a fal repedésekig, a fűtéstől a meleg vízig.

Lakásfelújítás Csepelen

Beázott a felső szomszédtól átadás előtt néhány héttel. Borzasztó volt.

« 2 A 6 »